Jak nahradit dijonskou hořčici (Foto: freepik/freepik)
Existuje něco jako náhražka dijonské hořčice? Pro fanoušky, kteří si rádi mažou toto pikantní koření na cokoli od brambůrků po sendviče se šunkou a sýrem, je možná těžké vymyslet alternativu, a to z dobrého důvodu: této výrazné chuti se nic nevyrovná. Přesto se někdy stane, že recept vyžaduje lžičku nebo dvě, ale dijonskou hořčici ve spíži nemáte, nebo chcete experimentovat. Ať tak či onak, existují důstojní náhradníci. Tady je lepší náhrada dijonské hořčice.
Dijonská hořčice je oblíbená pro svou výraznou, pikantní chuť, krémovou konzistenci, sytou barvu a jemnou konzistenci. Pochází z francouzského Dijonu a vyrábí se po celém světě. Hořčice, která obsahuje černá nebo hnědá hořčičná semínka, džus nebo bílé víno, ale také ocet, sůl a vodu, se může nazývat „dijon.“
Dijonská hořčice vs. žlutá hořčice
Zatímco dijonská hořčice se vyrábí z hnědých hořčičných semínek, žlutá hořčice se vyrábí z hořčičných semínek. (nečekaně) žlutá semena, která se někdy nazývají bílá. Žlutá hořčičná semena mají mnohem jemnější chuť než hnědá hořčice.
Náhrady dijonské hořčice
Pokud jste právě přišli z Dijonu, není to konec světa. Můžete použít i jiné druhy hořčice, které mají jistou podobnost. Jako u každé záměny ingrediencí může správné množství napovědět osobní chuť.
Kamenná hořčice. Nejlepší náhradou dijonské hořčice je hořčice kamenná, která se rovněž vyrábí z pikantních hnědých semen. Ta se pomalu melou při nízké teplotě, aby se uvolnila výraznější chuť. Tento druh hořčice se někdy nazývá zrnitá hořčice kvůli své hrubé struktuře. Nahrazuje se v poměru 1:1.
Pikantní hnědá hořčice. Stačí přidat o něco méně než dijonské hořčice.
Anglická hořčice se vyrábí z hnědých a bílých hořčičných semen z Norwiche v Anglii a prodává se jako vařený a sušený prášek. Přidejte jí o něco méně, aby nebyla příliš ostrá.
Křenová hořčice je také skvělou náhradou, zejména pro grilovaná jídla a bramborové saláty.
Křen vyrobený z nastrouhaného bílého kořene rostliny může nahradit i dijonskou hořčici. Oba produkty jsou stejně ostré, pikantní a krémové. Křenová omáčka je obvykle směs vařeného křenu s majonézou, zakysanou smetanou nebo řeckým jogurtem.
Pokud recept vyžaduje hodně dijonské hořčice, můžete použít méně křenové omáčky, protože její chuť je velmi koncentrovaná.
A zde je několik receptů, kde můžete použít dijonskou hořčici: