Kdy je nejlepší čas na pití kávy (Foto: freepik/rawpixel.com)
V nové studii zveřejněné v časopise European Heart Journal vědci zjistili, že pití kávy pouze ráno pomáhá snížit riziko úmrtí ve srovnání s pitím kávy v pozdějších hodinách dne. Zatímco několik studií naznačuje zdravotní přínosy kávy, některé se konkrétně zabývají načasováním konzumace.
Tato nová studie navázala na předchozí průzkum National Health and Nutrition Examination Survey ve Spojených státech, který zkoumal návyky konzumentů kávy v letech 1999 až 2018. Výzkumníci rozdělili údaje do tří podskupin: ti, kteří konzumovali kávu v časných ranních, odpoledních nebo večerních hodinách. V porovnání s lidmi, kteří kávu nepili, bylo její pití pouze v ranních hodinách spojeno s o 16 % nižším rizikem předčasného úmrtí z jakékoli příčiny a o 31 % nižším rizikem úmrtí na kardiovaskulární onemocnění.
U těch, kteří pili kávu po celý den, se riziko nesnížilo. Výzkumníci brali v úvahu i další faktory, jako jsou hodiny spánku, věk, pohlaví, úroveň fyzické aktivity apod. Vedoucí studie Dr. Lu Qi, emeritní předseda HCA Regents a profesor na Celia Scott Weatherhead School of Public Health and Tropical Medicine na Tulane University, řekl: „Toto je první studie, která testuje časové vzorce pití kávy a zdravotní výsledky. Naše zjištění naznačují, že nezáleží jen na tom, zda a kolik kávy pijete, ale také na denní době, kdy ji pijete. V našich výživových doporučeních obvykle nedoporučujeme, kdy je nejlepší kávu konzumovat, ale možná bychom to měli v budoucnu zvážit.“
Právní informace. Tento článek obsahuje obecné základní informace a neměl by být považován za alternativu doporučení lékaře. NV nenese odpovědnost za jakoukoli diagnózu, kterou čtenář stanoví na základě materiálů na těchto stránkách. NV rovněž neodpovídá za obsah jiných online zdrojů, na které odkazuje tento článek. Pokud máte obavy o své zdraví, poraďte se se svým lékařem.