O jakých výrobcích je řeč, uvádí Channel 24 s odkazem na Lady. Seznamte se s tímto seznamem a nemyjte ty výrobky, které to nepotřebují.
Zda před vařením omývat rýži vařenou v páře: odpověď mnohé překvapí.
Které potraviny by se neměly omývat
Přestože se mnoho lidí domnívá, že mytí masa je nezbytné k usmrcení bakterií, odborníci varují, že tento zvyk může být zdraví škodlivý. Studie ukazují, že škodlivé mikroorganismy, jako je salmonela, se mohou skutečně hromadit na povrchu masa.
Mytí masa však tyto bakterie účinně neodstraňuje, ale naopak je může nechtěně rozšířit po celé kuchyni. Bakterie se mohou během oplachování dostat na ruce, dřez a náčiní. K usmrcení škodlivých bakterií stačí maso uvařit při vhodné teplotě.
Skořápky kuřecích vajeckteré se zdají být tvrdé, jsou ve skutečnosti docela propustné. Díky tomu látky na povrchu vejce rychle pronikají dovnitř. Aby byla zajištěna bezpečnost, ošetřují továrny vejce před tím, než se dostanou ke spotřebitelům, speciálními látkami.
Spotřebitelé by měli vejce omývat pouze bezprostředně před vařením. Předčasné mytí vajec je může zbavit ochranného povlaku.
Některé potraviny prostě nemají rády vodu
Odborníci upozorňují na důležitost správného mytí Houbyk odstranění nečistot. Varují však před dlouhodobým namáčením ve vodě, protože houby mají tendenci absorbovat vlhkost, což může nepříznivě ovlivnit jejich strukturu. Když už houby absorbují přebytečnou vodu, měly by se položit na ručník nebo utěrku, aby mohla tekutina účinně odtéct.
Totéž platí pro měkké bobuloviny, ovoce a zelenina. Jistě jste si všimli, že omyté maliny se snadno pomačkají a obecně poměrně rychle ztrácejí na atraktivitě. Omyté takové bobule by se měly umýt bezprostředně před použitím. Je žádoucí to udělat co nejpečlivěji, aby nedošlo k poškození choulostivých bobulí.
Jak správně umýt bobuloviny / Foto: Unsplash
Ovoce, zeleninu a bobuloviny s tenkou slupkou je lepší omývat namáčením – budou tak méně pomačkané. Do mísy je třeba nalít čistou vodu, vložit tam ovoce a po 20 – 30 minutách vodu vyměnit. Tento postup opakujte dvakrát nebo třikrát.
Plody se silnou slupkou, zejména kořenové plodiny, je třeba důkladně omýt, aby na nich nezůstala žádná zemina. Lze použít houbu nebo kartáč.
Mimochodemjak uvařit rozbité nebo prasklé vejce.