Abyste si neublížili. Chyby, kterých je třeba se vyvarovat při nákupu potravin v supermarketu

Chyby při nákupu potravin (Foto: freepik/freepik)

Pro některé z nás může být nákup potravin jednou z nejpříjemnějších domácích prací, ale může být také potenciálně rizikový. Úřad FDA odhaduje, že v USA je každoročně zaznamenáno přibližně 48 milionů případů onemocnění z potravin, což odpovídá tomu, že každý šestý Američan ročně onemocní. A co hůř, odhaduje se, že v důsledku onemocnění z potravin dojde k 128 000 hospitalizací a 3 000 úmrtí.

Sebe i svou rodinu můžete ochránit tím, že se vyvarujete běžných chyb při nakupování potravin a budete dodržovat základní bezpečnostní pravidla, když přijdete domů a do kuchyně. Každé oddělení obchodu s potravinami má svá vlastní rizika. Zde jsou některé z nejčastějších chyb, kterých je třeba se vyvarovat.

Výběr špatného obchodu

Zákazníci chodí do lahůdkářství v domnění, že vzhled a styl svědčí o bezpečnosti potravin, ale ne vždy tomu tak je. Estetický vzhled obchodu nebo marketingová identita značky nejsou spolehlivým ukazatelem bezpečnosti jeho zásob nebo dodavatelského řetězce.

Zdá se, že maloobchodníci odvádějí v oblasti bezpečnosti potravin lepší práci. Stále se však vyplatí podívat se, zda jsou nad otevřenými regály umístěny kýchací zábrany a zda zaměstnanec dohlíží na odběr vzorků. Pokud si všimnete méně hygienických podmínek, zvažte nákup jinde.

Nákup potravin s poškozeným obalem

Zkontrolujte, co kupujete. Pokud má konzerva promáčkliny, rez, nafoukliny nebo jiné nedostatky, případně porušení obalu, zboží nepřebírejte.

Ignorování teploty vařených potravin

V supermarketech jsou často v oddělení lahůdek k dispozici hotové potraviny připravené k servírování. Pokud se je chystáte koupit, buďte opatrní a věnujte zvláštní pozornost teplotě. Jídlo by nemělo tvořit horu; nemělo by být nahromaděno příliš vysoko přes okraj nádoby. Obecně platí, že by potraviny měly být v jedné rovině s ní. Také vařené potraviny by měly být citelně teplé nebo studené. Hledejte teploměr na přední straně chladničky, který ukazuje více než 57 stupňů pro horké potraviny, a studené potraviny by měly mít 5 stupňů nebo méně. Čím chladnější, tím lepší pro studené potraviny, zatímco teplým potravinám teplota nad touto hodnotou neprospívá.

Neopatrné zacházení s mořskými plody nebo korýši

Většina z nás se rozhoduje pro přípravu mořských plodů. Pokud si chcete koupit rybu na sašimi nebo sevichi, kupujte pouze ryby, které jsou označeny jako. sashimi variety“, uchovávejte je ve velmi chladném stavu nebo na ledu a použijte je co nejdříve. Pokud ji nehodláte použít brzy po zakoupení, uvařte ji nebo zmrazte. Totéž platí pro maso.

Nákup nevhodných vajec

Riziko nákazy salmonelou prostřednictvím vajec je sice malé, ale vyplatí se mu vyhnout. Nejlepší je kupovat pasterizovaná nebo tekutá vejce bez skořápek, pokud se je nechystáte důkladně uvařit. Pasterizovaná a tekutá vejce jsou také nejbezpečnější volbou pro osoby s vysokým rizikem. (starší osoby, velmi mladí lidé, těhotné osoby nebo osoby s oslabenou imunitou). Ať už kupujete jakákoli vejce, zkontrolujte, zda nejsou prasklá – nekupujte prasklá vejce, protože praskliny mohou umožnit vniknutí bakterií do vejce.

Výběr příliš velkého balení salátové směsi

Větší neznamená vždy lepší. Kupujte salátové směsi v sáčcích, ale v malých baleních. Možná ušetříte, ale je velká pravděpodobnost, že se po příchodu domů zkazí nebo zašpiní. Je také lepší skladovat teplé a studené potraviny odděleně v chladicích boxech v autě pro přepravu domů.

Nákup ne zcela zabaleného chleba

Bagety vypadají rozkošně, když vykukují z papírových sáčků, ale jsou to bagety. (a další pečivo) by měly být zcela zabalené. Kolik lidí se ho dotklo? Všichni mačkají chléb a probírají se sušenkami a málokdo má na sobě jednorázové rukavice. Obchod s potravinami možná odvádí dobrou práci s ochranou, ale nedokáže vás ochránit před špinavýma rukama ostatních nakupujících.

Právní informace. Tento článek obsahuje obecné základní informace a neměl by být považován za alternativu rady lékaře. NV nenese odpovědnost za jakoukoli diagnózu, kterou čtenář stanoví na základě materiálů na těchto stránkách. NV rovněž neodpovídá za obsah jiných online zdrojů, na které odkazuje tento článek. Pokud máte obavy o své zdraví, poraďte se se svým lékařem.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Příběhy, tipy a nápady na blogu Kinderschule.cz

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: